8M: Commemorem el Dia de la Dona Treballadora reivindicant el llegat de Sister Rosetta Tharpe, la dona que va donar vida al rock and roll

08 de març de 2024 Dia Internacional de la Dona Treballadora XARXA

Nascuda a Arkansas el 1915, Sister Rosetta Tharpe va tenir el seu primer contacte amb la música gòspel als sis anys, quan es va unir a l'església de Déu en Crist de Chicago. Per aquella mateixa època, va començar a tocar la guitarra mentre acompanyava la seva mare a predicar a diversos pobles nord-americans. Aquesta combinació de música gòspel i sons electrònics constituirien el seu estil distintiu anys més tard.

Amb 19 anys, es va traslladar amb la seva mare a Nova York, on va tocar amb grans músics com Duke Ellington i amb 23 anys, va signar amb Decca Records, però el seu primer èxit no va arribar fins al 1938, quan va llançar 'Rock Me'. Vuit anys més tard, el seu nom apareixia per primera vegada a la revista Billboard amb la cançó 'Strange Things Happening Every Day'. Era la primera vegada que un tema de gòspel entrava a Billboard.

Allò va ser el que va donar a Tharpe fama entre crítics i fanàtics de la música en general, ja que mai ningú no s'havia atrevit a treure el gòspel de l'ambient religiós i a barrejar-lo amb altres estils de música. Si no hagués estat per ella, el rock and roll probablement no hauria existit, doncs se la considera una de les primeres influències d'Elvis, Chuck Berry o Little Richard.

Tot i això, l'audàcia de Sister Rosetta Tharpe es va convertir més tard en la seva perdició quan va voler innovar barrejant elements del blues amb el gòspel, i veient que aquesta innovació no era gens ben rebuda entre els puristes del gòspel, la seva pròpia discogràfica la va acomiadar. La cantant va poder continuar actuant a Europa, on la seva reputació continuava intacta, però als Estats Units estava defenestrada, donat que a això s'afegien les acusacions de bisexualitat que sorgien arran d'un duo artístic format amb la cantant de gòspel Marie Knight, que va iniciar les sospites d'un romanç entre les dues.

Malgrat que la fama i la influència de Sister Rosetta Tharpe creixia a Europa, sobretot a partir del famós concert a l'estació de tren de Manchester l'any 1964, l'artista estava cada cop més deprimida. La seva mare, a qui unia una relació molt especial, havia mort feia poc i els seus problemes associats a la diabetis que patia s'havien anat intensificant a poc a poc, fins que a principis dels 70, mentre estava de gira, van haver d'amputar-li una cama.

Finalment, va morir a Filadèlfia el 1973, a l'edat de 59 anys. El seu llegat, però, encara perviu. N'és un exemple l'homenatge que l'hi va fer el cantautor britànic Frank Turner l'any 2019 al seu àlbum 'No Man´s Land', en el que cantava: Don't let her be forgotten / Rosetta deserves more / Remember her teaching a nation / On a train platform in England / In 1964.

SI VOLS ESTAR ASSABENTAT/DA DELS PROPERS CONCERTS I ACTIVITATS.

Subscriu-te al newsletter!

Al subscriure't, declares haver estat informat de les condiciones sobre protecció de dades personals, acceptant i consentint el tractament automatitzat dels mateixos per part de www.casadelamusica.cat